Pabila musim semuan musim bubuk kembali, walaoeh nang paling best. Best sebab boleh layan cucur semuan hari-hari. Lejuk sik payah padah lah. I memang sik pande lejuk dengan nok nama cucur semuan tok. Nya macam cucur udang juak bah. Cuma semuan tok kecik kecik jadi boleh letak banyak sikit dalam cucur. Letak gik cabik banyak banyak fuhh nang sedappp. Dengan rangup nya agik. Haih, sapa jak sik makan cucur semuan? Bah jom cekidaut cucur semuan rangup resepi sebarang tapi nyaman kmk tok. Dijamin berlalaks!
Resepi Cucur Semuan Rangup
Semuan (dibuang palak. mok buang kulit ka sik ya adalah optional)
Cabik tutok atau hiris halus
Daun sup atau daun bawang
Bawang besar
Cili boh
Tepung gandum
Tepung jagung
Garam
Ajinomoto
Lada sulah
Kunyit secubit
Telur
Cara Buat Cucur Semuan Kekal Rangup
1, Masukkan tepung dan semua bahan ke dalam adunan.
2. Pecahkan sebiji telur dan masukkan air sedikit demi sedikit.
3. Masukkan semuan dan gaul rata. Goreng dengan minyak panas!
Tips Untuk Cucur Rangup
Tepung jangan banyak gilak. Pastikan semuan, bawang, dan bahan kasar nampak jelas. Maksudnya sik bergelumang gilak dengan tepung.
Adunan jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat. Cair = berminyak. Pekat = mampat dan keras.
Bah jom coba polah!
0 comments