Roti Keben Bersambal, Kudapan Lain Dari Yang Lain

roti keben bersambal


Siapa suka makan roti keben? Rasanya roti keben tok salah sigek benda wajib nok ada dalam setiap rumah. Mun sik cayak cuba rugak dapo ktk ada sik roti keben tok. Mun dolok marek nang kesukaan nenek kmk tok. Selalu jak nangga nya makan roti tok dengan kacang ngan pusuk goreng. Biasa orang campur dalam bubur durian, ada juak yang makan cecah dengan aek milo, aek kopi atau teh. Boleh dikatakan tok nang biskut legend!

Mun di Semenanjung sidak nunggah tok roti kapal. Betul kah? Kapal pun kapal lah. Nang rupa nya gia ahaha. Sekda pesen lain roti tok. Rasanya pun plain kering gia ajak. Tapi jangan o, sungguh nya rasa gia, mun dah lapar sekda makanan nang tok juak dicarik. Hihi.

Kinek tok nya dah ada variasi baru uolls! Dah upgrade selangkah variasai resepi cara makan roti keben tok. Jom cekidaut resepi Roti Keben Bersambal tok. 

Resepi Roti Keben Bersambal

Roti keben
Pusuk/Ikan bilis goreng
Cili boh
Bawang blend
Gula perang
Kacang goreng
Daun kari
Air asam jawa

Cara Buat Roti Keben Bersambal

1. Tumis daun kari, bawang blend dan cili boh sampe nait bau.
2. Masukkan gula perang, air asam jawa dan perasa garam gula.
3. Masak sehingga garing kemudian masukkan pusuk, kacan dan roti keben.
4. Mun mok rangup boleh masukkan dalam oven sekejap.

Senangkan? Caranya sama macam buat sambal tempe goreng atau sambil nasi lemak hihi.

0 comments