Haha jangan terkezut dengan nama resepi yang agak kasar tok. Bagi non sarawakian, namatey means 'nak mati'. Yes, kali tok kmk mok share resepi donut gebu namatey aka donut gebu nak matiii. Donut kalau tak gebu bukan donut namanya. Boleh tunggah lempeng. The best part about eating doughnut is the damn soft and fluffy texture. Bah jom cekidaut resepi tok!
Resepi Donut Gebu Namatey
Tepung gandum
Marjerin
Gula
Susu
Garam secubit
Air
Yeast/Mauripan
Cara Buat Donut Gebu Paling Best
1. Masukkan marjerin dan gula dan pukul sehingga kembang.
2. Masukkan garam, yeast dan susu. Tuang air sedikit demi sedikit.
3. Masukkan tepung dan adun rata.
4. Biarkan doh kembang dalam sejam dua then baruk boleh uli dan meng-donut.
5. Biarkan dalam sejam sebelum menggoreng.
6. Goreng dengan minyak panas tapi api slow baruklah donut ktk acak kedak ktk.
Bah jom coba! Bahan bahan semua main agak agak jak dan menggunakan common sense. Jangan banyak marjerin sebab ya punca donut merekah tapi punca donut lembut juak. So sedang-sedang ikut banyak tepung yang ktk guna okeh.
Psssttt. Benda tok mok di try and error selalu baruklah perfekkk. Jangan giveup and keep doughnut-ing!
0 comments